Δύο από τις πιο συνηθισμένες επιλογές που γίνονται σε οικιακά φίλτρα είναι το φίλτρο νερού άνω πάγκου και το φίλτρο κάτω πάγκου. Πώς μπορείτε, όμως, να επιλέξετε ποιο είναι το κατάλληλο για τη δική σας περίπτωση; Προκειμένου να σας βοηθήσουμε να κάνετε την ιδανική επιλογή για το δικό σας σπίτι, παρουσιάζουμε παρακάτω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που διαθέτουν και τα δύο αυτά είδη φίλτρων, αναλύοντας όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την περίπτωσή τους.
Φίλτρα νερού άνω πάγκου
Τα φίλτρα νερού άνω πάγκου αποτελούνται από μια συσκευή, η οποία περιέχει το φίλτρο και συνδέονται εύκολα στη βρύση με ένα σωληνάκι. Όπως λέει και το όνομά τους, τοποθετούνται πάνω στον πάγκο της κουζίνας δίπλα από τη βρύση, διαθέτοντας έναν διακόπτη που επιτρέπει την εναλλαγή φιλτραρισμένου ή αφιλτράριστου νερού. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να γυρίσετε τον διακόπτη στο φίλτρο και θα τρέξει αμέσως καθαρό πόσιμο νερό από το βρυσάκι της συσκευής.
Συνήθως το φίλτρο που περιέχεται στη συσκευή, είναι φίλτρο ενεργού άνθρακα, ο οποίος αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις περισσότερες βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο νερό. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε συσκευές πλαστικές αλλά και από ανοξείδωτο ατσάλι που αντέχουν περισσότερο στη φθορά. Ανάλογα πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα που έχετε με το νερό της περιοχής σας, μπορείτε να επιλέξετε μονό ή ακόμα και διπλό φίλτρο για τον καλύτερο καθαρισμό και μεγαλύτερη προστασία.
Στα πλεονεκτήματα του φίλτρου άνω πάγκου είναι η εύκολη τοποθέτησή του από εσάς τους ίδιους, όπως επίσης η εύκολη εύρεση ανταλλακτικών φίλτρων και η αντικατάστασή τους κάθε χρόνο. Το μειονέκτημά του είναι πως καταλαμβάνει χώρο πάνω στον πάγκο σας, ειδικά αν είναι διπλό φίλτρο.
Φίλτρα νερού κάτω πάγκου
Τα φίλτρα νερού κάτω πάγκου μπαίνουν κάτω από τον νεροχύτη και διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
1) Με σύνδεση απευθείας στην κρύα παροχή της κουζίνας
Στην περίπτωση αυτή, όταν ανοίγετε τη βρύση στο κρύο, τότε το νερό που τρέχει είναι φιλτραρισμένο. Στα πλεονεκτήματα συγκαταλέγεται η εύκολη σύνδεσή του στο σπιράλ της βρύσης απλώς με ένα γαλλικό κλειδί, όπως επίσης και ότι δεν πιάνει χώρο στον πάγκο σας. Μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός πως θα πρέπει να αλλάζετε το ανταλλακτικό φίλτρο κάθε 6 μήνες περίπου, καθώς το περισσότερο «ξοδεύεται» στο πλύσιμο των πιάτων.
2) Με σύνδεση σε ξεχωριστό βρυσάκι πάνω στον πάγκο της κουζίνας
Σε αυτήν την περίπτωση απλώς γυρίζετε τον διακόπτη και πίνετε αμέσως καθαρό φιλτραρισμένο νερό από το ξεχωριστό βρυσάκι του φίλτρου. Τα πλεονεκτήματά του, πέρα από την εξοικονόμηση του χώρου, είναι ότι αυτό το φίλτρο αντέχει 1 χρόνο καθώς θα το χρησιμοποιείτε μόνο για πόση, μαγείρεμα και πλύσιμο φρούτων και λαχανικών. Το μειονέκτημα αυτής της περίπτωσης είναι ότι πρέπει να κάνετε 2η τρύπα στον πάγκο της κουζίνας. Επίσης, η εγκατάστασή του είναι πιο περίπλοκη, οπότε πιθανότατα να χρειαστείτε υδραυλικό για να σας το συνδέσει.
Τα ανταλλακτικά φίλτρα που μπορούμε να επιλέξουμε είναι ακριβώς τα ίδια με του άνω πάγκου, δηλαδή φίλτρα ενεργού άνθρακα.
Υπάρχουν πολλές επιλογές για φίλτρα νερού κάτω πάγκου. Ανάλογα με την ποιότητα του νερού της περιοχής σας μπορείτε να επιλέξετε μονό, διπλό, τριπλό ή ακόμα και συσκευή compact 5 σταδίων. Όλες αυτές τις επιλογές θα τις αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο στο blog μας.