Φίλτρα νερού και οικολογική συνείδηση

Μπορεί ήδη να γνωρίζατε ότι το καθαρό νερό που προσφέρουν τα φίλτρα νερού, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα για να προστατεύσετε την υγεία σας. Τώρα όμως ήρθε η στιγμή να μάθετε γιατί τα φίλτρα νερού αποτελούν μια από τις πιο άμεσες και εύκολα εφαρμόσιμες οικολογικές πρακτικές με τεράστια οφέλη για το περιβάλλον.

Φίλτρα νερού vs πλαστικά μπουκάλια από εμφιαλωμένο νερό

Η πιο συνήθης τακτική για να έχουμε πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό χωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις της χλωρίωσης που χαρακτηρίζει το νερό του συστήματος ύδρευσης, είναι τα εμφιαλωμένα μπουκάλια νερού.

Πόσο «αθώα», ωστόσο, είναι για το περιβάλλον η εκτεταμένη χρήση πλαστικών μπουκαλιών σε μόνιμη βάση; Μια μέση τετραμελής οικογένεια παράγει πάρα πολλά κιλά σκουπίδια κάθε χρόνο λόγω της σπατάλης μπουκαλιών μιας χρήσης και πλαστικών δοχείων από εμφιαλωμένα νερά.

Αυτό έχει ως συνέπεια να παράγονται κάθε χρόνο πάνω από 50 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια, τα περισσότερα εκ των οποίων καταλήγουν σε χωματερές ή στη θάλασσα. Επειδή αυτά τα προϊόντα δεν μπορούν να βιοδιασπαστούν γρήγορα, καταλήγουν να υπάρχουν μέχρι και 1000 χρόνια στις χωματερές μέχρι να λιώσουν καθώς και να δημιουργούν υπερβολικά μεγάλη μόλυνση στο υδάτινο και θαλάσσιο περιβάλλον.

Μάλιστα, για την κατασκευή ενός μόνο μπουκαλιού απαιτούνται πολλαπλές διαδικασίες όπως πλύσιμο, θέρμανση και ψύξη πριν από τη συσκευασία, καταναλώνοντας 0,25L πετρελαίου, 3L νερού καθώς και πολλών kW ηλεκτρικού ρεύματος.

Με τη χρήση του κατάλληλου φίλτρου νερού, το πόσιμο νερό που φτάνει στη βρύση σας είναι πλήρως φιλτραρισμένο από τις χημικές ουσίες που προστίθενται στο πόσιμο νερό για λόγους υγιεινής, παρέχοντας έτσι ένα καθαρό, ποιοτικό και υγιεινό αποτέλεσμα. Το γεγονός αυτό, σας απαλλάσσει άμεσα από εναλλακτικές όπως τα πλαστικά μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό, προσφέροντας ταυτόχρονα μια πραγματική «ανάσα» για το περιβάλλον.

Αξίζει δε να αναφερθεί ότι, περιορίζοντας τον αριθμό των εμφιαλωμένων νερών που καταναλώνετε, το αποτύπωμα άνθρακα μπορεί να μειωθεί έως και 80%!

Επένδυση με μακροπρόθεσμα οφέλη

Οικολογική συνείδηση σημαίνει «προλαμβάνω». Ουσιαστικά, τα φίλτρα νερού δίνουν μια πραγματική, εφικτή και οικολογική λύση για την ανάγκη πόσιμου νερού, απαλλάσσοντας από εναλλακτικές όπως τα εμφιαλωμένα μπουκάλια νερού, που θεωρούνται περισσότερο μια πρόχειρη λύση με δυσάρεστες συνέπειες.

Συνέπειες, όχι μόνο για την υγεία και για το περιβάλλον, αλλά και για τον μηνιαίο προϋπολογισμό μιας μέσης οικογένειας που προσπαθεί να καλύψει τις βασικές της ανάγκες σε πόσιμο νερό αποκλειστικά με εμφιαλωμένα νερά.

Λιγότερη χρήση νερού βρύσης για τα νοικοκυριά

Παράλληλα, περίπου το ένα τρίτο του νερού που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας προέρχεται από νερό βρύσης. Ένα φίλτρο νερού μπορεί να μειώσει σημαντικά αυτόν τον αριθμό, ειδικά για ένα σπίτι που φιλοξενεί μικρά παιδιά ή κατοικίδια, που συνήθως αυξάνουν την κατανάλωση.

Η ισορροπημένη χρήση του πόσιμου νερού της βρύσης, όχι μόνο συντελεί στο ευρύτερο οικολογικό πνεύμα της υγειούς κατανάλωσης των διαθέσιμων φυσικών πόρων, αλλά επιτρέπει και στο ίδιο το δίκτυο υδροδότησης να λειτουργεί κάτω από πιο φυσιολογικές συνθήκες με λιγότερη πίεση, προκειμένου να εξυπηρετεί αποτελεσματικά και ποιοτικά το κοινό.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους χρειάζεστε ένα φίλτρο νερού. Δεν είναι μόνο οι καθημερινές ανάγκες για πόσιμο νερό, αλλά μια ολόκληρη αλυσίδα που ενισχύει έναν πιο οικολογικό και υγιεινό τρόπο ζωής σε καθημερινή βάση. Συγχρόνως, όμως, αποτελεί μια ουσιαστική επένδυση που χαρίζει μακροπρόθεσμα οφέλη τόσο για την ίδια μας την υγεία, όσο και για ολόκληρο το οικοσύστημα μέσα στο οποίο ζούμε και οφείλουμε να προστατεύουμε για να συνεχίσει και εκείνο να μας προσφέρει τα αγαθά του.

Σχετικά Άρθρα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ!