Φίλτρα νερού στις οικιακές συσκευές. Αξίζει τον κόπο;

To νερό είναι ένα ουσιαστικό μέρος της καθημερινότητάς μας σε τέτοιο βαθμό, ώστε ορισμένες φορές ως καταναλωτές δεν αναρωτιόμαστε για την προέλευση ούτε αμφισβητούμε την ποιότητά του. Θεωρούμε δεδομένο ότι λαμβάνουμε το καλύτερο που μπορούμε να έχουμε. 

Κι ενώ υπάρχουν πρωτόκολλα ελέγχου για την ασφάλεια του νερού στο δημόσιο δίκτυο υδροδότησης, αυτά ακολουθούν γενικές αρχές που λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες του γενικού πληθυσμού και συνεπώς δεν ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες και απαιτήσεις του κάθε νοικοκυριού. 

Γι’ αυτό τον λόγο, ας δούμε μαζί πόσο χρήσιμα μπορούν να είναι τα φίλτρα νερού στις οικιακές συσκευές και από τι ακριβώς μας προφυλάσσουν. 

Ποιους προστατεύουν τα φίλτρα και από τι;

Βασική προτεραιότητα των οικιακών φίλτρων νερού είναι να αποτρέψει μολύνσεις και ασθένειες που σχετίζονται με την κατανάλωσή του. Τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι όπως και ενήλικες με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε τέτοια ατυχήματα και συχνά βιώνουν τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα αυτών χωρίς καν να το γνωρίζουν. Οποιοδήποτε από τα ανθεκτικά και επιθετικά βακτήρια καθώς και τα βαρέα μέταλλα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, όπως γαστρεντερίτιδες, δερματοπάθειες, τριχόπτωση, πρόβλημα στους νεφρούς ή το αναπνευστικό σύστημα, υπογονιμότητα, ενώ αρκετές μορφές καρκίνου συνδέονται με την κακή ποιότητα του νερού. 

Φίλτρα νερού βρύσης: Αφαίρεση ιζημάτων και παθογόνων οργανισμών 

Τα φίλτρα νερού ανεξαρτήτως κατασκευής μπορούν να συγκρατήσουν τη διαρροή ιζημάτων, οργανικών στοιχείων, θραυσμάτων από διάφορα υλικά, χώματος, λάσπης και σωματιδίων αργίλου στο νερό της οικιακής μας βρύσης. Τα οικιακά φίλτρα είναι σωτήρια απέναντι στον κίνδυνο των βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών που ελλοχεύει και απειλεί την υγεία μας. Βακτήρια, όπως η Giardia lamblia που προκαλεί μία επώδυνη και επίπονη ασθένεια στο γαστρεντερικό σύστημα, μπορεί να επιβιώσει στο περιβάλλον για αρκετούς μήνες, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στα χημικά και μεταδίδεται εύκολα μέσω του νερού. Όλοι οι παθογόνοι οργανισμοί μπορούν να καταπολεμηθούν με την κατάλληλη πρόληψη και το σωστό οικιακό φίλτρο νερού.

Τα περισσότερα οικιακά φίλτρα διαθέτουν αποσπώμενα και ανταλλακτικά μέρη φιλτραρίσματος που συγκρατούν και τα πιο μικρά σωματίδια. Έτσι μπορούμε όλοι να απολαμβάνουμε καθαρό, άοσμο και ασφαλές νερό στο σπίτι.

Φίλτρα νερού πλυντηρίου: Διάσπαση αλάτων

Το ασβέστιο και το μαγνήσιο, δεν είναι επιβλαβή για την υγεία των ανθρώπων, αλλά δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στις σωληνώσεις και στα πλυντήρια ρούχων και πιάτων. Σε περιοχές με υψηλή σκληρότητα νερού, τα άλατα συσσωρεύονται σταδιακά στις σωληνώσεις, φράζοντάς τες κι επιπλέον μειώνοντας την πίεση του νερού, με συνέπεια να δημιουργούν μακροπρόθεσμα προβλήματα στα υδραυλικά του σπιτιού σας. 

Γι’ αυτό προτείνουμε να χρησιμοποιείτε φίλτρο νερού πλυντηρίου για τα ρούχα και τα πιάτα σας. Χάρη στους κρυστάλλους χαλαζία, γνωστούς κι ως πολυσφωφορικό άλας, αποτρέπεται η επικάθιση των αλάτων στις σωληνώσεις και άλλα σημαντικά μέρη της συσκευής σας. Η μείωση των αλάτων, εκτός από την αύξηση της διάρκειας ζωής του πλυντηρίου, λειτουργεί ευεργετικά και για τα ρούχα σας, καθώς λόγω του μαλακού νερού δεν απαιτείται μεγάλη χρήση μαλακτικού και άλλα χημικά που ταλαιπωρούν τα υφάσματα. 

Φίλτρα νερού για το μπάνιο: Μείωση του χλωρίου και βαρέων μετάλλων

Πολλές δημοτικές υπηρεσίες διαχείρισης των δημόσιων υδάτων χρησιμοποιούν χλώριο για την εξόντωση των παθογόνων μικροοργανισμών στο νερό, καθώς είναι ένα οικονομικό, εύχρηστο και εξαιρετικά αποτελεσματικό μέσο για τον καθαρισμό του νερού. Ωστόσο, αυτό σε συνδυασμό με άλλα μεταλλικά στοιχεία αφενός αφήνουν μια δυσάρεστη οσμή και αφετέρου με την αλληλεπίδρασή τους (ειδικά στο ζεστό νερό) μπορούν να δημιουργήσουν επιβλαβείς ενώσεις για τον οργανισμό. Για την υγεία των μαλλιών και του δέρματός σας δεν χρειάζεστε ακριβά προϊόντα περιποίησης, αλλά κυρίως καθαρό νερό που θα ξεπλένει αποτελεσματικά την καθημερινότητα από πάνω σας. Για τον σκοπό αυτό υπάρχουν τα φίλτρα μπάνιου τα οποία απορροφούν το χλώριο και μειώνουν τις ανεπιθύμητες επιδράσεις του χλωρίου με το δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής. 

Φιλτραρισμένο νερό στις οικιακές συσκευές: Αφαίρεση αλάτων και μολύβδου

Χρησιμοποιούμε νερό για να ξεδιψάσουμε, μαγειρέψουμε, να καθαρίσουμε… για να ζήσουμε. Μαζί με εσάς θα ζουν καλύτερα και περισσότερο όλες οι οικιακές συσκευές μας. Επενδύοντας σε οικιακά φίλτρα νερού, γλυτώνετε χρόνια ζωής από το πλυντήριο ρούχων, το σίδερο, ακόμα και την καφετιέρα σας, ενώ παράλληλα εξοικονομείτε χρόνο και χρήμα από τον καθαρισμό και την αποκατάσταση ή ακόμη χειρότερα, την αντικατάστασή τους. Τα οικιακά φίλτρα νερού συγκρατούν άλατα, παθογόνους οργανισμούς και βαρέα μέταλλα, όπως τον μόλυβδο. Αυτός ο τελευταίος καταλήγει στο νερό μας εξαιτίας της σταδιακής διάβρωσης των σωληνώσεων των παλαιότερων συστημάτων υδροδότησης. Ο μόλυβδος μπορεί να αφαιρεθεί από το νερό με οικιακά φίλτρα αντίστροφης όσμωσης και φίλτρα ενεργού άνθρακα, ειδικά σχεδιασμένο για αυτή τη λειτουργία. 

Φιλτραρισμένο νερό σε ψυγεία: Αφαίρεση χλωρίου και ιζημάτων

Τα περισσότερα πλέον ψυγεία που κατασκευάζονται από τις εταιρείες, προσφέρουν τη δυνατότητα παραγωγής παγοκύβων αλλά και παροχή κρύου νερού. Για άριστη ποιότητα νερού τοποθετείται φίλτρο νερού. Τα φίλτρα νερού που τοποθετούνται στα ψυγεία είναι κατασκευασμένα κυρίως από ενεργό άνθρακα και αφαιρούν το χλώριο, τη δυσάρεστη οσμή και γεύση, τα ιζήματα, τα αιωρούμενα στερεά αλλά και τυχών βαρέα μέταλλα. Τα περισσότερα ψυγεία έχουν δείκτη αντικατάστασης του φίλτρου, ο οποίος ειδοποιεί για την αντικατάσταση του φίλτρου. Ο δείκτης αντικατάστασης φίλτρου είναι βασισμένος στη χρήση & την κατανάλωση ή στο χρονικό διάστημα. Οι περισσότερες κατασκευάστριες εταιρείες συνιστούν την αντικατάσταση του φίλτρου κάθε 6 μήνες ώστε το ψυγείο να διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Ωστόσο η χρονική διάρκεια ζωής του φίλτρου, μπορεί να διαφοροποιείται σε κάθε κατασκευαστή και καλό θα είναι να συμβουλευεστε το εγχειρίδιο χρήσης ή τις οδηγίες του φίλτρου. Αν υπάρχει απουσία του δείκτη αντικατάστασης τότε καλό είναι να αντικαθίσταται με βάση την ημερομηνία τοποθέτησης.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, γίνεται σαφής η σημασία των φίλτρων νερού σε οικιακές συσκευές. Τελικά, αξίζουν τον κόπο; Η απάντηση είναι ένα απόλυτο και ηχηρό «Ναι»! Με φίλτρα νερού στις οικιακές μας συσκευές όχι μόνο έχουμε πρόσβαση σε καθαρό, άοσμο και ασφαλές νερό στο σπίτι, αλλά εφαρμόζουμε μια συνολική πρακτική προστασίας στην καθημερινότητά μας, που θα αναβαθμίσει μακροπρόθεσμα την ίδια την ποιότητα ζωής που απολαμβάνουμε!

Σχετικά Άρθρα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ!