Τα φίλτρα νερού αποτελούσαν ανέκαθεν μια αναγκαιότητα των ανθρώπων για καθαρό νερό. Μπορεί όχι με τη μορφή που τα γνωρίζουμε σήμερα, αλλά με πατέντες και μηχανισμούς με την τεχνολογία της εποχής, που δημιουργούνταν κατά καιρούς για την αποτελεσματική φίλτρανση του νερού.
Οι πρώτες αναφορές
Οι πρώτες επιβεβαιωμένες προσπάθειες φιλτραρίσματος του νερού χρονολογούνται από το 2000 π.Χ. Το ισχυρότερο κίνητρο για το φιλτράρισμα του νερού ήταν να βελτιώσουν τη γεύση του, καθώς πίστευαν ότι έπρεπε να είναι άγευστο, άοσμο και άχρωμο. Εκείνο το διάστημα έβραζαν το νερό και το άφηναν να καθίσει για να επιτρέψουν στο ίζημα να βυθιστεί στον πυθμένα. Στη συνέχεια ξάφριζαν το πόσιμο νερό από την κορυφή του δοχείου.
Ο ρόλος του Ιπποκράτη
Αργότερα, τον 5ο αιώνα π.Χ., ο πατέρας της ιατρικής, Ιπποκράτης, πραγματοποίησε αρκετά πειράματα για τον καθαρισμό του νερού, με συνέπεια να αναγνωρίσει ότι το νερό των υδραγωγείων της εποχής απείχε πολύ από τον επιθυμητό βαθμό καθαρότητας! Έτσι, σχεδίασε ένα ύφασμα μέσα από το οποίο έριχνε βραστό νερό, προκειμένου να πετύχει τον αποτελεσματικότερο καθαρισμό του.
Η εφεύρεσή του συνέχισε να χρησιμοποιείται στον Μεσαίωνα μέχρι τα τέλη του 1600. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εφευρέθηκαν τόσο το πρώτο φίλτρο πολλαπλών σταδίων όσο και το μικροσκόπιο. Και οι δύο αυτές εφευρέσεις θα αποδεικνύονταν ευεργετικές για τις διαδικασίες επεξεργασίας νερού. Το μικροσκόπιο χρησιμοποιήθηκε για την ανακάλυψη μικροσκοπικών βακτηρίων και άλλων σωματιδίων μέσα στο νερό. Το φίλτρο πολλαπλών σταδίων βοήθησε στην απομάκρυνση περισσότερων σωματιδίων και στο να γίνει το νερό καθαρότερο.
Η μεγάλη αναβάθμιση κατά την Αναγέννηση
Το πρώτο πολλαπλό φίλτρο σχεδιάστηκε από τον Ιταλό Antonio Porzio το 1685 και περιλάμβανε καθίζηση και διήθηση άμμου. Το 1746, ο Παριζιάνος επιστήμονας Joseph Amy κατασκεύασε τα πρώτα οικιακά φίλτρα με σφουγγάρι, κάρβουνο και μαλλί. Τα πρώτα οικιακά φίλτρα νερού διατέθηκαν προς πώληση το 1750.
Στις αρχές της βιομηχανικής Επανάστασης
Η πρώτη κίνηση φιλτραρίσματος του νερού μιας ολόκληρης πόλης έγινε με φίλτρα άμμου στα μέσα του 18ου αιώνα στο Λονδίνο. Το 1804, στο Paisley της Σκωτίας, ολοκληρώθηκε μια από τις πρώτες εγκαταστάσεις παροχής νερού με σωλήνες. Η κινητήρια δύναμη της μονάδας ήταν τα άλογα που κινούσαν τις αντλίες, ενώ τα υλικά του φίλτρου ήταν η άμμος και το κάρβουνο, που έπρεπε να αντικαθίστανται κάθε έξι ώρες.
Στα τέλη του 1800 και στις αρχές του 1900, οι σημαντικές εξελίξεις στην επεξεργασία και το φιλτράρισμα του νερού συνέχισαν να βελτιώνονται. Όλο και περισσότερες πόλεις έχτιζαν εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και χρησιμοποιούσαν διάφορες μεθόδους φιλτραρίσματος, μαζί με χλώριο και όζον για να βοηθήσουν στον καθαρισμό του νερού. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των κρουσμάτων χολέρας και τύφου μειώθηκε.
Φτάνοντας στο σήμερα
Στη δεκαετία του 1940, εφευρέθηκε ο εξοπλισμός αφαλάτωσης. Αυτός ο νέος εξοπλισμός ήταν ιδιαίτερα πολύτιμος για τα στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς τους εξασφάλιζε πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Επίσης, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ δημιούργησε τα πρώτα πρότυπα για το πόσιμο νερό, τα οποία οδήγησαν στην έγκριση των διαδικασιών φιλτραρίσματος με μεμβράνες το 1957.
Το 1970, δύο μηχανικοί από τις ΗΠΑ, ο Bill Prior και ο Jim Kewley, καινοτόμησαν στην ανάπτυξη μη ηλεκτρικών, πλήρως αυτόματων συστημάτων επεξεργασίας νερού και συνέβαλαν σημαντικά στη διήθησή του. Χάρη σε αυτή την τεχνολογία, κατασκευάζονται σήμερα αυτόματα εμπορικά και βιομηχανικά συστήματα φιλτραρίσματος και αποσκλήρυνσης νερού, τα οποία μπορούν να φιλτράρουν δεκάδες τόνους νερού την ώρα.
Από τότε και στο εξής τα φίλτρα νερού έγιναν ένα ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας επεξεργασίας νερού για ασφαλές πόσιμο νερό σε κάθε σπίτι ή σε επαγγελματικούς χώρους! Έναν σκοπό που υπηρετεί καθημερινά η Energy Water εξασφαλίζοντας ότι το νερό που απολαμβάνετε, είναι καθαρό, ποιοτικό και εξαιρετικό!