Κατοικώ εκτός αστικού κέντρου. Τι φίλτρο νερού θα πρέπει να επιλέξω;

 

Το καθαρό, υγιεινό νερό που προσφέρει το κατάλληλο φίλτρο νερού είναι ανεκτίμητο! Η κατανάλωσή του δεν παρέχει μόνο άμεση κάλυψη για όλες τις καθημερινές μας ανάγκες. Αλλά αποτελεί μια πραγματική επένδυση για την ίδια μας την υγεία, απέναντι στα βλαβερά στοιχεία που κυκλοφορούν στο πόσιμο νερό ανάλογα με το δίκτυο και τις ιδιαιτερότητες από περιοχή σε περιοχή.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής

Για τη σωστή επιλογή ενός φίλτρου νερού είναι απαραίτητο να έχουμε προηγουμένως τσεκάρει όλα τα κριτήρια που απαιτούνται προκειμένου να καταλήξουμε στο φίλτρο νερού που ανταποκρίνεται πλήρως αποτελεσματικά στις εκάστοτε συνθήκες.

Μια από τις βασικές προϋποθέσεις που τίθενται την αγορά φίλτρου νερού, αφορούν την γεωγραφική περιοχή στην οποία θα τοποθετηθεί το φίλτρο. Το γεγονός αυτό έχει να κάνει με τα υπόγεια ύδατα, την παλαιότητα του δικτύου νερού της εκάστοτε περιοχής και κατ’ επέκταση, με το είδος του νερού που φτάνει μέχρι τις βρύσες των καταναλωτών.

Οι ιδιότητες του νερού επηρεάζονται από τις συνθήκες και τη συνολική δραστηριότητα της κάθε περιοχής, με αποτέλεσμα το νερό να εμφανίζει και τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι υπάρχουν κάθε φορά πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές για να επιλέξετε το κατάλληλο φίλτρο νερού.

Μάλιστα, οι διαφορές στο νερό ανάλογα με την περιοχή είναι μεγάλες σε τέτοιο βαθμό, που αντικειμενικά, η επιλογή του φίλτρου πρέπει να γίνεται λεπτομερώς με βάση τις φυσικοχημικές αναλύσεις του νερού της κάθε περιοχής!

Φίλτρα νερού για περιοχές εκτός αστικών κέντρων

Το δίκτυο νερού της Ελλάδας στις περισσότερες περιοχές του χαρακτηρίζεται παλαιό. Την ίδια στιγμή, το νερό που φτάνει μέχρι τις βρύσες των καταναλωτών είναι πόσιμο και ασφαλές για χρήση, παρότι μέσω της αναγκαστικής διαδικασίας της χλωρίωσης για τον καθαρισμό του, τα επιβλαβή στοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς και η άσχημη οσμή ή γεύση του ανά περιπτώσεις, είναι δεδομένα.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, τα πράγματα είναι πιο εύκολα για την επιλογή του κατάλληλου φίλτρου νερού καθώς η ποιότητα του νερού είναι παρόμοια σχεδόν στο σύνολο του δικτύου. Στην επαρχία όμως (αγροτικές περιοχές, νησιά κλπ.) η ποιότητα του νερού ποικίλει από περιοχή σε περιοχή και εξαρτάται συνήθως από τον υδροφόρο ορίζοντα της εκάστοτε περιοχής.

Τα φίλτρα νερού σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρούνται κάτι παραπάνω από απαραίτητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγιεινή αλλά και η ποιότητα του νερού που χρησιμοποιείται για κάθε είδους δραστηριότητα, από οικιακή μέχρι επαγγελματική, από τους καταναλωτές.

Τι ισχύει στα νησιά

Η Ελλάδα διαθέτει πλήθος νησιωτικών περιοχών με μεγάλη ποικιλομορφία, τόσο ως προς το μέγεθος του πληθυσμού, όσο και ως προς τη γεωγραφική τους διαμόρφωση. Κοινό στοιχείο σε κάθε περίπτωση αποτελεί η πιθανότητα το νερό να είναι υφάλμυρο και πολύ σκληρό λόγω των αλάτων. Από αυτό τον κανόνα δεν ξεφεύγουν και παραθαλάσσιες περιοχές όπως η Χαλκιδική, η οποία παρότι δεν αποτελεί νησί, ο συνδυασμός της θάλασσας με τις γεωργικές δραστηριότητες, έχουν μετατρέψει το πόσιμο νερό της σε ιδιαίτερα σκληρό.

Προκειμένου να αποφύγουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του πόσιμου νερού στις παραθαλάσσιες περιοχές, λόγω της σκληρότητας του νερού, προτείνονται τα φίλτρα νερού αντίστροφης όσμωσης. Χάρη στην εξειδικευμένη τους σχεδίαση, φιλτράρουν το νερό μέσα από ειδική μεμβράνη αφαλάτωσης, με αποτέλεσμα να επιτρέπουν στο νερό να τρέξει στο ποτήρι σας απελευθερωμένο τελείως από άλατα, χλώριο και κάθε βλαβερή ουσία όπως νιτρικά ή αρσενικό.

Εναλλακτική λύση, αποτελεί και η χρήση ενός αποσκληρυντή στην κεντρική παροχή, ο οποίος επιτυγχάνει τη μείωση των αλάτων από το νερό όλου του σπιτιού προστατεύοντας όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούν νερό. Εάν το συνδυάσετε και με ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα, πάνω ή κάτω από τον πάγκο της κουζίνας, τότε το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό. Σε περίπτωση που το δίκτυο της περιοχής σας είναι αρκετά παλιό, τότε καλύτερα να προτιμήσετε διπλό ή τριπλό φίλτρο για καλύτερο αποτέλεσμα.

Τι ισχύει για τις αγροτικές περιοχές

Τα πρόβλημα του πολύ σκληρού νερού υφίσταται και στις αγροτικές περιοχές, που ως επί το πλείστον παίρνουν νερό από γεώτρηση. Επιπλέον σε αυτές τις περιοχές συναντάμε συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα η ακόμα και σε αρσενικό. Τα επικίνδυνα αυτά βαρέα μέταλλα προκύπτουν συνήθως από την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων στα χωράφια και κρίνονται ως εξαιρετικά επιβλαβή, αυξάνοντας τον κίνδυνο για πλήθος από σοβαρότατα παθολογικά προβλήματα.

Στην περίπτωση των αγροτικών περιοχών, πέρα από το σύστημα αντίστροφης όσμωσης, προτείνεται η εγκατάσταση συστήματος υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) σε συνδυασμό με φίλτρο κεντρικής παροχής έτσι ώστε να υπάρχει πλήρη αντιμικροβιακή προστασία σε περίπτωση ελλιπής χλωρίωσης στο νερό.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα φίλτρα νερού για περιοχές εκτός αστικών κέντρων, η ομάδα της Energy Water είναι έτοιμη να σας καθοδηγήσει για να ολοκληρώσετε την κατάλληλη επιλογή. Επικοινωνήστε μαζί μας ηλεκτρονικά στο info@energywater.gr ή τηλεφωνικά στο 2310 654555 και αποκτήστε το ιδανικό φίλτρο νερού για τη δική σας περίπτωση.

Σχετικά Άρθρα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ!