Πόσο νερό έχει η Γη;

Η Γη καλύπτεται στο μεγαλύτερο ποσοστό από νερό. Αλλά πόσο νερό υπάρχει στον πλανήτη μας, μέσα και πάνω από αυτόν; Περίπου το 71% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από νερό και οι ωκεανοί συγκρατούν περίπου το 96,5% του συνόλου του νερού της Γης. Το νερό υπάρχει επίσης στον αέρα ως υδρατμός, σε ποτάμια και λίμνες, σε παγετώνες, στο έδαφος ως υγρασία του εδάφους και στους υδροφόρους ορίζοντες, ακόμα και μέσα σε κάθε έμβιο οργανισμό.

Το υγρό, γλυκό νερό της Γης βρίσκεται σε υπόγεια ύδατα, βάλτους, ποτάμια και λίμνες. Ναι, όλο αυτό το νερό είναι γλυκό νερό, το οποίο όλοι χρειαζόμαστε καθημερινά, αλλά μεγάλο μέρος του είναι βαθιά στο έδαφος, μη διαθέσιμο στους ανθρώπους.

Το νερό είναι πάνω και μέσα στη Γη

Η συντριπτική πλειοψηφία του νερού στην επιφάνεια της Γης, πάνω από το 96%, είναι αλατούχο νερό στους ωκεανούς. Από το σύνολο του γλυκού νερού, πάνω από το 68% είναι κλειδωμένο σε πάγο και παγετώνες κυρίως στις πολικές περιοχές και στη Γροιλανδία. Ένα άλλο 30% του γλυκού νερού βρίσκεται στο έδαφος. Τα ποτάμια είναι η πηγή του μεγαλύτερου μέρους των γλυκών επιφανειακών υδάτων που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι, αλλά αποτελούν μόνο περίπου το 1/10.000 του 1% του συνολικού νερού!

Οι πόροι του γλυκού νερού, όπως το νερό που πέφτει από τους ουρανούς και κινείται σε ρυάκια, ποτάμια, λίμνες και υπόγεια ύδατα, παρέχουν στους ανθρώπους το νερό που χρειάζονται καθημερινά για να ζήσουν. Πώς υπολογίζεται, όμως, η ροή στα ποτάμια μετά από εβδομάδες χωρίς βροχή; Η απάντηση είναι ότι η παροχή νερού δεν είναι απλώς επιφανειακή, υπάρχει επίσης άφθονο νερό κάτω από τα πόδια μας!

Παρόλο που μπορεί να παρατηρήσετε νερό μόνο στην επιφάνεια της Γης, υπάρχει πολύ περισσότερο γλυκό νερό που αποθηκεύεται στο έδαφος. Ένα μέρος του νερού που βλέπετε να ρέει στα ποτάμια προέρχεται από τη διαρροή των υπόγειων υδάτων στις κοίτες των ποταμών. Το νερό από τη βροχή εισρέει συνεχώς στο έδαφος για να επαναφορτίσει τους υδροφόρους ορίζοντες, ενώ ταυτόχρονα το νερό στο έδαφος ανανεώνει συνεχώς τα ποτάμια μέσω της διαρροής.

Αν και τα επιφανειακά ύδατα χρησιμοποιούνται περισσότερο για την παροχή πόσιμου νερού και για την άρδευση των καλλιεργειών, τα υπόγεια ύδατα είναι ζωτικής σημασίας καθώς όχι μόνο βοηθούν να διατηρούνται γεμάτα ποτάμια και λίμνες, αλλά παρέχουν επίσης νερό σε ανθρώπους σε μέρη όπου το «ορατό» νερό είναι σπάνιο, όπως σε πόλεις της ερήμου. 

Όπως βλέπουμε, λοιπόν, το ποσοστό του πόσιμου γλυκού νερού του πλανήτη μας είναι πάρα πολύ μικρό σε σχέση με το σύνολο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό για τη διατήρηση της ζωής. 

Πολλές φορές, όμως, το νερό που φτάνει στο σπίτι μας, παρότι πόσιμο, δεν είναι άριστης ποιότητας και γεύσης και χρειάζεται καθαρισμό πριν καταλήξει στον οργανισμό μας. Γι’ αυτόν τον λόγο, το κατάλληλο φίλτρο νερού είναι η ιδανική λύση προκειμένου να έχουμε την ποιότητα που αξίζει σε όλους! Με αυτόν τον τρόπο θα αξιοποιήσουμε καλύτερα το νερό που μας αναλογεί, προσφέροντας ό, τι πιο υγιεινό στον εαυτό μας και την οικογένειά μας! 

Σχετικά Άρθρα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ!