Πότε ενδείκνυται η αγορά συστήματος αντίστροφης όσμωσης

Όταν αναζητά κανείς περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα φίλτρα νερού αντίστροφης όσμωσης, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τα συναντήσει ως λύση για τις περιοχές με το λεγόμενο «σκληρό» νερό. 

Tι είναι η όσμωση 

Πριν μιλήσουμε για την αντίστροφη όσμωση, είναι χρήσιμο να ξεκαθαρίσουμε τι είναι η όσμωση. Η όσμωση (ή ώσμωση, από το αρχαιοελληνικό ὠσμός < ὠθέω / ὠθῶ) είναι μια φυσική διαδικασία κατά την οποία ο διαλύτης κινείται μέσω μιας ημιδιαπερατής μεμβράνης, η οποία είναι διαπερατή για τα μόριά του, ωστόσο, δεν είναι διαπερατή για τα μόρια της διαλυμένης ουσίας. Έτσι διαχωρίζει δύο διαλύματα διαφορετικών συγκεντρώσεων ή χωρίζει ένα διαλύτη από ένα διάλυμα. Αν δεν υπήρχε η μεμβράνη, θα γινόταν ανάμιξη των δύο διαλυμάτων (ή του διαλύτη και του διαλύματος). Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται με στόχο να εξισωθούν οι συγκεντρώσεις των διαλυμάτων από τις δύο πλευρές της ημιδιαπερατής μεμβράνης. 

Τι είναι η αντίστροφη όσμωση και πώς λειτουργεί το σύστημα αυτό;

Η αντίστροφη όσμωση, πρακτικά, είναι η διαδικασία αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού. Το σύστημα αντίστροφης όσμωσης αφαιρεί τα ιζήματα και το χλώριο από το νερό με ένα προφίλτρο, πριν πιέσει το νερό να περάσει από μια ημιδιαπερατή ειδική μεμβράνη που απομακρύνει σχεδόν όλες τις διαλυμένες στερεές ουσίες μέσα από το νερό. 

Τι είναι η αντίστροφη όσμωση και πώς λειτουργεί το σύστημα αυτό;

Η αντίστροφη όσμωση, πρακτικά, είναι η διαδικασία αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού. Το σύστημα αντίστροφης όσμωσης αφαιρεί τα ιζήματα και το χλώριο από το νερό με ένα προφίλτρο, πριν πιέσει το νερό να περάσει από μια ημιδιαπερατή ειδική μεμβράνη που απομακρύνει σχεδόν όλες τις διαλυμένες στερεές ουσίες μέσα από το νερό. 

Κατά συνέπεια, το «βαρύτερο» υφάλμυρο νερό δεν μπορεί να περάσει μέσα από την ημιδιαπερατή μεμβράνη, σε αντίθεση με το φιλτραρισμένο που διαθέτει λιγότερο αλάτι και μπορεί να διαχέεται φυσικά.  

Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ιδανική για την αφαίρεση διάφορων μη επιθυμητών σωματιδίων και παθογόνων μικροοργανισμών. Η μεμβράνη της αντίστροφης όσμωσης αφαιρεί αποτελεσματικά τους μολυσματικούς παράγοντες που μπορούν να υπάρχουν στο νερό, όπως: 

 • Χλώριο
 • Μόλυβδο
 • Βάριο
 • Χρώμιο
 • Υδράργυρο
 • Νάτριο
 • Κάδμιο
 • Φθορίδιο
 • Νιτρώδες άλας
 • Νιτρικό άλας
 • Σελήνιο Α
 • Αρσενικό 

Αφού το νερό εξέλθει από την ειδική μεμβράνη, περνά μέσα από δυο in line φίλτρα (post filters), πριν εισέλθει στην ειδική βρύση ως πεντακάθαρο νερό. Τα συστήματα αντίστροφης όσμωσης έχουν διάφορα στάδια ανάλογα με τον αριθμό των προφίλτρων και των φίλτρων μετά τη μεμβράνη.

Ποιες συνθήκες επιβάλλουν την αγορά συστήματος αντίστροφης όσμωσης 

Περιοχές με «σκληρό» νερό χαρακτηρίζονται κυρίως οι νησιωτικές και αγροτικές περιοχές, οι οποίες, είτε λόγω των φυσικών γεωμορφολογικών τους χαρακτηριστικών, είτε λόγω των συστημάτων γεώτρησης που χρησιμοποιούνται για τη γεωργική καλλιέργεια, διαθέτουν πόσιμο νερό επιβαρυμένο με άλατα ή βλαβερά βαρέα μέταλλα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το πόσιμο νερό φτάνει αλλοιωμένο μέχρι τον τελικό καταναλωτή και την ίδια στιγμή, η τραχύτητά του λόγω της αλλοίωσης αποτελεί Νο1 «απειλή» για τις ηλεκτρικές συσκευές που συνδέονται στην κεντρική παροχή υδροδότησης.  

Όπως είναι κατανοητό, η διαδικασία φιλτραρίσματος νερού σε αυτές τις περιοχές είναι πιο απαιτητική και δεν μπορεί να υποστηριχθεί από ένα κοινό φίλτρο νερού. Κατ’ επέκταση, απαιτούνται διαφορετικές προδιαγραφές συστήματος που να ανταποκρίνονται σε αυτές τις αυστηρότερες συνθήκες. 

Ποια είναι τα είδη φίλτρων αντίστροφης όσμωσης;

Η τοποθέτηση του φίλτρου αντίστροφης όσμωσης γίνεται κάτω από τον πάγκο της κουζίνας, κάνοντας παράλληλα μια τρύπα στον πάγκο για ξεχωριστό βρυσάκι μόνο για φιλτραρισμένο νερό. 

Τα συστήματα που μπορείτε να προμηθευτείτε ποικίλουν ανάλογα το πόσο επιβαρυμένο είναι το νερό της περιοχής σας. Γι’ αυτόν τον λόγο, υπάρχουν:

 • Συστήματα αντίστροφης όσμωσης 5 σταδίων, 6 και 7 σταδίων, τα οποία περιέχουν πρόφιλτρα για την αποτελεσματική προστασία της μεμβράνης αντίστροφης όσμωσης. 
 • Συστήματα χωρίς αντλία και με αντλία, η οποία είναι απαραίτητη όταν δεν υπάρχει υψηλή πίεση στο νερό του δικτύου σας.  

Το σύστημα αντίστροφης όσμωσης διαθέτει 3 πρόφιλτρα, τα οποία προστατεύουν κυρίως τη μεμβράνη. Το σετ αποτελείται από: 

 • Ένα φίλτρο πολυπροπυλενίου
 • Ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα σε μορφή σκόνης
 • Ένα φίλτρο συμπαγούς ενεργού άνθρακα 

Διαθέτει 1 μεμβράνη Α.Ο. η οποία κάνει και κύρια φίλτρανση διαχωρίζοντας το νερό σε πόσιμο και σε μη πόσιμο.

Στο τέλος υπάρχουν 2 In Line φίλτρα τα οποία βελτιώνουν τη γεύση και την οσμή του νερού, προσθέτοντας επίσης ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό μέσω φυσικών πετρωμάτων (χαλκός, ασβέστιο, μαγνήσιο κλπ).

Σύστημα αντίστροφης όσμωσης 6 σταδίων με αντλία

Σύστημα αντίστροφης όσμωσης 6 σταδίων χωρίς αντλία

Η αντίστροφη όσμωση σπαταλά νερό;

Ένα σύστημα αντίστροφης όσμωσης στέλνει το ακάθαρτο/βρώμικο νερό στην αποχέτευση ως λύματα, σε αντίθεση με άλλα φίλτρα που παγιδεύουν τους ρύπους. Καθώς το νερό ρέει μέσα από το σύστημα, χωρίζεται σε δύο ρεύματα. Το ένα ρεύμα μεταφέρει το φιλτραρισμένο νερό στην ειδική βρύση και το άλλο ρεύμα μεταφέρει τα αφαιρούμενα άλατα, τους διαλυμένους ρύπους και τα μέταλλα στην αποχέτευση. 

TIP: Σε γενικές γραμμές για να βγει 1 λίτρο καθαρό νερό, θα πεταχτούν περίπου 3 λίτρα στην αποχέτευση.  

Πόσο διαρκούν τα συστήματα αντίστροφης όσμωσης;

Τα συστήματα αντίστροφης όσμωσης συνήθως διαρκούν μεταξύ 10 και 15 ετών. Ενώ τα ίδια τα συστήματα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, η μεμβράνη και τα φίλτρα πρέπει να αντικαθίστανται περιοδικά. Τα προφίλτρα και τα φίλτρα μετά τη μεμβράνη πρέπει να αλλάζουν κάθε 6 μήνες έως 1 χρόνο. Ανάλογα με τις συνθήκες του νερού σας, η μεμβράνη θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 1-2 έτη. 

Είναι η αντίστροφη όσμωση καλή για το περιβάλλον;

ΝΑΙ! Είναι απόλυτη φιλική από τη φύση της!  Η χρήση τους έχει θετικό αποτύπωμα σε πολλά επίπεδα, από την καλύτερη κατανάλωση, μέχρι το είδος του νερού που απορρίπτει από το σπίτι σας, το οποίο είναι απαλλαγμένο από χημικές ουσίες, επιταχύνοντας τη διαδικασία ανακύκλωσής του.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα φίλτρα νερού αντίστροφης όσμωσης της Energy Water, καθώς και για συμβουλευτική καθοδήγηση προκειμένου να ολοκληρώσετε την κατάλληλη επιλογή στο φίλτρο νερού που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας, μπορεί να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας ηλεκτρονικά στο info@energywater.gr ή τηλεφωνικά στο 2310 654555. Η ομάδα μας είναι πάντα στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσει να απολαμβάνετε καθαρό και υγιεινό νερό!

Σχετικά Άρθρα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ!